İçeriğe geç

Atatürk Soyadı Kullanılabilir Mi

Atatürk soyadı alınabilir mi?

İsmet İnönü ve 22 arkadaşının 24 Kasım 1934’te TBMM’ye sundukları yasa tasarısı üzerine, 2865 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2587 sayılı kanunla Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya “Atatürk” soyadı verildi.

Atatürk isim olarak kullanılabilir mi?

2. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, fahri unvanlar, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr.

Atatürk’ün gerçek adı ve soyadı nedir?

21 Haziran 1934’te 2525 sayılı Soyadı Kanunu’nun kabul edilmesinin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 24 Kasım 1934’te çıkardığı 2587 sayılı Kanun ile Mustafa Kemal’e Atatürk soyadı verildi.

Atatürk soyadını kim teklif etti?

Tartışmalar. 1979 yılında TRT’de yayınlanan “Atatürk’ten Anılar” adlı programın 32. bölümüne konuk olan Dilâçar, Mustafa Kemal Paşa’ya Atatürk soyadının verilmesi önerisinin Konya Milletvekili Naim Onat’tan geldiğini, kendisinin sağlığında Atatürk soyadıyla ilgili herhangi bir iddiada bulunmadığını söyledi.

Çift soyisim nasıl kullanılır?

Madde 17 – (Değişik: -2009/14848 K.) Kadın evlendiğinde kocasının soyadını alır. Ancak, daha sonra evlendirme memuruna veya nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak kocasının soyadından önce kendi soyadını kullanabilir. Daha önce iki soyadı olan kadın, bu haktan ancak bir soyadı için yararlanabilir.

İki soyisim olur mu?

Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesine göre kadın kocasının soyadını alır; kocasının soyadıyla birlikte kızlık soyadını da kullanabilir. Bunun için kadın, evlilik sicil memuruna veya nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunur ve daha sonra her iki soyadını birlikte kullanabilir.

Hutbelerde Atatürk anılır mı?

Geleneksel olarak her hutbede halifelerin isimleri zikredilirdi. Atatürk her hutbede zikredilmez çünkü o halife değildir.

Neden Kemal değil Kamal?

1932’de başlayan dil devrimi, Atatürk’ün adının yazımını da etkiledi. 1935’te, Soyadı Kanunu kapsamında çıkarılan ikinci kimlik kartında, Atatürk, milliyetçi duygularına uygun olarak, Arapça adı Kemal’i, Eski Türkçede “büyük kale” anlamına geldiği söylenen Kamâl’e çevirdi.

Mustafa Kemal’e neden Kemal adı verildi?

Atatürk’ün öğretmeni Mustafa’ya; “Oğlum, ne senin adın ne de benim adım Mustafa gibi olmayacak. Arada bir fark olmalı, bundan sonra adın Mustafa Kemal olmalı.” Kemal ismi “bilgi ve fazilet bakımından olgunluk ve kemal” anlamına gelir.

Atatürk Yunan mı?

Mustafa Kemal’in anne ve baba tarafı, Rumeli’nin fethinden sonra Anadolu’dan göç ederek buraları Türkleştirmek amacıyla yerleşen Yörük (Yürük) halkından gelmektedir.

Soyadı nasıl verildi?

Kanun tasarısı üzerindeki görüşmeler 16 Haziran’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde başladı ve 15 maddeden oluşan 2525 sayılı Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934’te kabul edildi. Kabul edilen “Soyadı Kanunu” ile her Türk’ün gerçek adından başka bir soyadına sahip olması zorunlu hale getirildi.

Ali Rıza Efendi’nin soyadı nedir?

Bu evlilikten sekiz çocuğu oldu. Ali Rıza Efendi henüz altı aylıkken babasını, üç yaşındayken de annesini kaybetti. Artvinli bir göçmen olan Asiye Hanım ile evlendi ve bu evlilikten üç çocuğu oldu. Soyadı Kanunu ile “Acara” soyadını aldı.

Atatürk soyadı alınır mı?

Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden beş ay sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e, 24 Kasım 1934’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen 2587 sayılı Kanun ile “Atatürk” soyadı verildi. 17 Aralık 1934’te çıkarılan kanunla, bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı.

Hangi soyadları alınamaz?

Madde 1 – Her Türk, gerçek adından başka soyadını da kullanmak zorundadır. Madde 2 – Konuşurken, yazarken ve imza atarken önce adı, sonra soyadı kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve makam adları, kabile, yabancı ırk ve millet adları ile genel adaba uymayan veya çirkin ve gülünç soyadları kullanılamaz.

Soyad neye göre verilmiştir?

Türk Medeni Kanunu’nun 321. maddesine göre, “ana ve baba evli ise çocuk aile soyadını taşır.” Bu hüküm, evlilik içinde doğan çocuğun soyadının aile adı, yani babasının soyadı olacağını açıkça belirtmektedir.

Soyadımız nasıl belirlenmiştir?

Kanun tasarısı üzerindeki görüşmeler 16 Haziran’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde başladı ve 15 maddeden oluşan 2525 sayılı Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934’te kabul edildi. Kabul edilen “Soyadı Kanunu” ile her Türk’ün gerçek adından başka bir soyadına sahip olması zorunlu hale getirildi.

Aile büyüklerimizin soyadı nasıl belirlenmiştir?

Türk Medeni Kanunu’nun 321. maddesine göre, “ana ve baba evli ise çocuk aile soyadını taşır.” Bu hüküm, evlilik içinde doğan çocuğun soyadının aile adı, yani babasının soyadı olacağını açıkça belirtmektedir.

Soyadı değiştirmek için ne yapmak lazım?

Soyadını değiştirmek isteyen kişi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunur. Dava, başvuranın ikamet ettiği veya kayıtlı olduğu adliyede açılabilir. Davanın kabul edilebilmesi için soyadı değişikliği başvurusunun Medeni Kanun’da belirtilen dava şartlarını taşıması gerekir.

Soyadı aynı olan kişiler evlenebilir mi?

Bu onun kızlık soyadı. Evet, aynı soyadına sahip ve kardeş olmayan iki kişi arasında evlilik mümkündür. 13 Ekim 2014 Bu onun kızlık soyadı. Evet, aynı soyadına sahip ve kardeş olmayan iki kişi arasında evlilik mümkündür.

Tavsiyeli Bağlantılar: Yarıçap Nasıl Hesaplanır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir