İçeriğe geç

Cem Nedir Diyanet

İslamda Cem ne demek?

Cem, Aleviler ve Bektaşiler tarafından toplulukla birlikte uygulanan dini bir ibadettir ve kuralları son derece ayrıntılıdır. Cem yalnızca dini bir toplantı değil, aynı zamanda ruhsal yenilenme, arınma ve toplumsal ve bireysel sorgulama yeridir. Cem, Arapçada toplanma anlamına gelir.

Namazlarda Cem Nasıl Yapılır?

Bunlardan biri öğle namazı vaktinde, ikindi namazında Arafat’ta kılınır. Buna “CEM takdimi” denir. Sonra, akşam güneş battığında, hacılar Arafat’tan Müzdelife’ye yürürler. Müzdelife’de, akşam namazını erteleyip her iki namazı birlikte kılarlar, buna “cem’i tehir” denir.

Makamı cem nedir?

Bu pozisyon Bekabillah seviyelerinin ilkidir. Toparlamak; Bir araya getirmek, bir araya getirmek, birleştirmek anlamına gelir. Bu pozisyona ilahilik ve ruhsal statü gibi isimler de verilmiştir.

Cem-i tehir nedir?

İki namazı bir arada kılmaya “cem’-i takdîm”, sonraki namazı bir arada kılmaya ise “cem’-i te’hîr” denir. Önceki namaz, son vaktinde, sonraki namaz da ilk vaktinde kılınırsa, sadece dışta “cem’-i sûrî” denilen bir sıkışıklık meydana gelir.

Cem nedir din?

Bir ibadet tarzıdır. Birlik ve beraberliği sağlamayı, barışı sağlamayı, yargılamayı ve yargının sonucunda cezalandırmayı veya ödüllendirmeyi amaçlayan bir ibadet bütünüdür. Cem töreninde On İki İmam’dan bahsedilir ve Hz. Muhammed’in mucizevi olayı anlatılır.

Cem adının anlamı ne?

Cem ismi Farsça kökenli olup “buluşma”, “bir araya gelme”, ​​”cemaat” veya “birlik” anlamına gelir. Ayrıca “güzellik” ve “hoşluk” anlamına da gelebilir. Türk kültüründe Osmanlı şehzadesi Cem Sultan gibi tarihi şahsiyetlerle ilişkilendirilmesi, bu ismi popüler yapan faktörlerden biridir.

Hanefi mezhebine göre cem nasıl yapılır?

Hanefi mezhebine göre Cem, sadece hacılar içindir. Arefe günü (Akşam) öğle vaktiyle birlikte (Cem-i taktim şeklinde) Arafat’ta ikindi namazını öne alarak kılınır. Aynı gün akşam namazı ertelenir ve Müzdelife’de yatsı vaktinde (Cem-i te’hir) birlikte kılınır.

Cem etmek caiz mi?

Sünnet namazları akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınamaz. Bu arada sünnet kılınmışsa yatsı namazı için tekrar kamet getirilir. Diğer mezheplerde, cem’ belirli sebepler ve şartlarla caiz kabul edilir. Şii Caferi mezhebinde, hiçbir mazeret olmaksızın iki namazı aynı anda kılmak caizdir.

Peygamberimiz namazı cem etti mi?

Peygamber (s.a.s.) yolculuk halinde iken öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılardı.”33 Bu hadiste cem’in sebebi yolculuk olarak belirtilmiş; cem’ edilecek namazlar ise öğle-ikindi ve akşam-yatsı namazları olarak açıklanmıştır.

Kaç çeşit cem vardır?

Cem’in işlevine göre farklı türleri bulunmaktadır. Görgü Cemi, Abdal Musa (Birlik) Cemi, Oy Cemi, Düğün Cemi, Dar Cemi, Hızır Cemi, Muharrem Cemi, Nevruz Cemi, Saya Cemi olarak adlandırılan Cem çeşitleri bulunmakta olup ihtiyaca göre yapılabilmektedir.

Cem bir ibadet mi?

Cem; Alevilerin başlıca ibadet şeklidir. Dinin temel kuralları sembollerle ifade edilir.

Cem ve fark nedir?

Bu anlayışa göre, varlığın birliği Tanrı’dadır, ayrılık ise, şehadet âleminde varlıkların ayrı ayrı zuhurundadır. Varlıkların zuhurundan ve ayrılık halinin zuhurundan sonra, Allah’ın kullarının Kendisiyle birleşmesine Cem denir. Bu bağlamda, kulun kendisine bakması ayrılıktır, fakat kulun Rabbine bakması ayrılıktır.

Cem ederken nasıl niyet edilir?

İkinci şart, mesela öğle namazını kılarken aklından: “Bundan sonra ikindi namazını cuma namazını kılarak kılacağım.” demesidir. Niyet etmesi gerekir. Namazda selâm verene kadar bu niyetini dile getirmesi gerekir.

Cem etmek hangi mezheptir?

Hanefi mezhebine göre, Cem imkânı sadece hacılar için geçerlidir. Bu da şu şekilde yapılır; Arafat günü, ikindi namazı öne alınarak öğle namazıyla birlikte kılınabilir. Yani cem edilebilir. Diğer mezheplerin yazarları genellikle namazların cem edilmesini kabul etmişlerdir.

Hanefiler Cem evine gidebilir mi?

Hanefiler de cünübün, teyemmüm etmek şartıyla, ihtiyaç halinde mescidin içinden geçmesini ve ihtiyacı kadar orada kalmasını caiz görmüşlerdir (Kâsânî, Bedâi’, 1/38).

Cem Arapça ne anlama gelir?

– cemaat, – arkadaşlık, bir araya gelme ve toplanma, – Büyük İskender’in lakabı, – Hz.

Cem ismini koymak caiz mi?

Cem ismi Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir (Bakara suresi 29 ve 38. ayetler); ancak kendisine Cem denmesi caizdir.

Hadiste cem ne demek?

2 Mu’cem ismi başlangıçta “hadis hocalarının kısaca tanıtıldığı ve onlardan alınan bazı hadislerin nakledildiği alfabetik sıraya göre yazılmış kitaplar” için kullanılmışsa da, daha sonra “bir yazarın hocalarına, ilim öğrendiği kişilere ve meslektaşlarına tahsis ettiği kitaplar” için de kullanılmıştır.

Cem etmek caiz mi?

Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Müminler için belirli vakitlerde namaz kılmak farzdır.” (Nisa, 4/103). Bu bakımdan normal şartlarda her namazın vaktinde kılınması gerekir. Ancak geçerli bir mazeret varsa cemaatle namaz kılınabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir