Borçlu temerrüdünün sonuçları nelerdir?
Maddeye göre; borcunu ifa etmekte gecikmesi nedeniyle temerrüde düşen borçlu, gecikmeden dolayı kusurlu olmadığını ispat etmediği takdirde alacaklıya karşı gecikmeden kaynaklanan zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Maddede açıkça belirtildiği üzere, ödemede gecikmenin ilk sonucu gecikmenin tazminidir. Bu tazminin verilebilmesi için kusurun bulunması gerekir.
Temerrüde düştükten sonra ne olur?
Ancak ifa imkânsızlığı ancak borçlunun temerrüde düşmesinden sonra meydana gelirse, imkânsızlığın ortaya çıkmasına kadar geçen süre için temerrüt hükümleri uygulanır. Bu durumda borçlu, gecikmeden dolayı kusurlu olmadığını ispat edemediği takdirde, gecikme sırasında meydana gelen imkânsızlıktan sorumlu olur.
Temerrüt olunca ne olur?
Temerrüt; Bu, bir borçlunun kredi sözleşmesinin kabul edilen şartlarına göre borç verene olan borcunu geri ödeyemediği durumu ifade eder. Finansal yükümlülükleri yerine getirememe, borçlu için kredibilitesinde bozulma, yasal işlem veya hatta iflas gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Borçlu temerrüde düştüğünde alacaklı ne yapar?
Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde, temerrüde düşen borçlunun borcunu belirlenen süre içinde ifa etmemesi veya süre verilmesini gerektirmeyen bir durumun bulunması halinde, alacaklı her zaman borcun somut olarak ifasını ve gecikmeden doğan zararın tazminini isteme hakkına sahiptir.
Borçlu temerrüde nasıl düşer?
Buna göre, bir borçlunun temerrüde düşmesi için esas olarak dört şart bulunmaktadır: Borcun muaccel olması, borcun ifasının mümkün olması, alacaklının sözleşmeyi feshetmesi ve ifa edilmeme için geçerli bir hukuki sebep bulunmaması.
Menfi zarar ne zaman istenir?
Olumsuz zararların ileri sürülmesi için zamanaşımı süresi on yıldır ve zarar talebinin vadesi geldiğinde başlar. Sözleşmeden dönülmesi halinde alacaklı gecikmeden kaynaklanan zararın tazminini talep edemez. Gecikmeden kaynaklanan zararlar sözleşmenin geç yerine getirilmesinden kaynaklanır.
Temerrüde düşmek için ihtar şart mı?
Bir hatırlatma, borçlunun ödemede temerrüde düşmesi için gerekli bir koşuldur. Ancak bazı durumlarda, bir hatırlatma gerekli değildir. Örneğin, taraflar borcun ödeneceği günü kararlaştırmışlarsa, borçlu o gün borcunu ödemezse, bir hatırlatmaya gerek kalmadan temerrüde düşecektir.
Temerrüt faizi ne zaman işlemeye başlar?
Temerrüt faizi genellikle borçlunun ödemede temerrüde düştüğü günü takip eden günden itibaren işlemeye başlar ve borcun kapatıldığı güne kadar devam eder.
Borcun muaccel olması ne demek?
Vade tarihi; Bu, vade tarihi geçtikten sonra borcun borçludan talep edilebilecek aşamaya geldiğini ifade eden bir kavramdır. Vade tarihinin ne olduğunu anlamak için, vergi hukukunda borç ve borçlu terimlerini de açıklamak gerekir.
Temerrüdün şartları nelerdir?
Borçlunun temerrüde düşmesinin şartları: ifa imkânı, borcun vadesi, alacaklının ihtarı, alacaklının ifayı kabul etmeye istekli olması, borçlunun ifayı reddetme hakkının olmaması.
Temerrüt faizi en fazla ne kadar?
Madde 120’ye göre sözleşmede kararlaştırılabilecek en yüksek temerrüt faizi oranı yüzde 18 olarak kalırken, ticari işlemlerde temerrüt faizi oranı yüzde 10,75’ten yüzde 16,75’e çıkarılmış olup, 1 Temmuz 2023’ten itibaren uygulanacaktır.
Borcu sona erdiren haller nelerdir?
Bir borç ilişkisinin sona ermesinin altı temel nedeni vardır. Bu nedenler arasında geri çekilme, sözleşmenin feshi, sözleşmenin sona ermesi, sözleşmenin iptali, sözleşmeden çekilme veya ifada olağanüstü zorluklar nedeniyle fesih ve borç ilişkisinin yeniden başlaması yer alır.
Ödemede temerrüde düşmek ne demek?
Ödemede temerrüt, borçlunun bir, birkaç veya tüm ödeme yükümlülüklerini kararlaştırılan zamanda yerine getirmemesi durumudur.
İcra takibi ile borçlu temerrüde düşer mi?
Ödemede temerrüt, icra başvurusu, hatırlatma, bildirim. Borçlu olası ve vadesi geçmiş bir alacağın ödemesini geciktirirse, alacaklı bir hatırlatma yaptığında temerrüde düşer. Alacaklı, hatırlatma yapmak yerine doğrudan borçluya karşı icra takibi de başlatabilir.
Borçlunun temerrüdü borcu sona erdirir mi?
Alacaklının temerrüdünün genel sonuçları Alacaklının temerrüde düşmesi, ilke olarak borçlunun borcunun sona ermesine yol açmaz6.
Para borçlarında temerrüde düşmenin sonucu nedir?
Para borçlarında, borçlu ödemeyi temerrüde düşürürse, alacaklı gecikme tazminatı yerine gecikme faizi talep edebilir. Gecikme faizi ile gecikme tazminatı arasında iki çok önemli fark vardır: Gecikme tazminatının aksine, borçlunun gecikme faizi talebinde kusurlu olması gerekmez.
Borçlunun temerrüdü borcu sona erdirir mi?
Alacaklının temerrüdünün genel sonuçları Alacaklının temerrüde düşmesi, ilke olarak borçlunun borcunun sona ermesine yol açmaz6.
Temerrüt faizi ne zaman işlemeye başlar?
MADDE 9 – (1) Ticari alacaklarda; Kanuni anapara ve temerrüt faizi hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. MADDE 10 – (1) Ticari borca ilişkin faiz, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, vadenin bitiminden itibaren, vade yoksa fesih tarihinden itibaren işlemeye başlar.
İcra takibi ile borçlu temerrüde düşer mi?
Ödemede temerrüt, icra başvurusu, hatırlatma, bildirim. Borçlu olası ve vadesi geçmiş bir alacağın ödemesini geciktirirse, alacaklı bir hatırlatma yaptığında temerrüde düşer. Alacaklı, hatırlatma yapmak yerine doğrudan borçluya karşı icra takibi de başlatabilir.