Merzifon ne anlama gelir?
Merz kelimesinin Farsçada “sınır, yer, dinlenme yeri” anlamına geldiği, fon kelimesinin ise pont kelimesinin Arapçalaşmış hali olduğu, bu nedenle Merzifon kelimesinin “gölet karargâhı” anlamına geldiği anlatıldı.
Merzifon olayı nedir?
Merzifon Muharebesi, 1101 yılında Haçlı Seferi sırasında Haçlılar ile Anadolu Selçuklu Devleti arasında gerçekleşen bir savaştır. I. Kılıç Arslan komutasındaki Selçukluların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Merzifon Kürtleri nereden gelmiştir?
Çoğunluğu Elazığ, Adıyaman ve çevre bölgelerden gelen ve 19. yüzyılda bölgeye gelen Sünni ve göçebe Kürtlerden oluşan Rişvan (bkz: Rişvan), Canbeg (bkz: Canbek veya Cihanbeyli) ve Şıxbızın aşiretlerine mensuptur.
Neden Merzifon eşeği denir?
Bir zamanlar Merzifonlu bir adam Osmanlı Sultanına bir eşek vermiş. Ticaret yolları üzerinde yer alması nedeniyle Merzifon, gelişmiş bir ticari yaşama sahip bir yermiş. Ticari faaliyetlerin lojistiği için vazgeçilmez olan eşekler de bu şehirde bol miktarda bulunuyormuş ve sadece ileri gelenlerinin değil, eşeklerinin de ünlü olduğu söylenir…
Merzifon neyi ile ünlü?
Merzifon, tarihi ve kültürel zenginliğiyle öne çıkmaktadır. İlçede Osmanlı döneminden kalma tarihi evler, camiler ve hamamlar bulunmaktadır. Ayrıca Merzifon, tarım ve hayvancılığın geliştiği bir bölgedir. Özellikle tahıl tarımı ve hayvancılık ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Merzifon Alıcık Köyü Alevi mi?
Alıcık Jandarma Komutanlığı’nın kontrolü altında 15 köy bulunmaktadır. Alıcık köyü nüfusunun büyük çoğunluğu Alevi mezhebine mensupken, küçük bir kısmı ise Sünni mezhebine mensuptur.
Merzifonlu nasıl öldü?
Viyana bozgunundan sonra Sultan IV. Mehmet, vezirini bir çavuş mektubuyla Belgrad’a göndererek Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’yı idam ettirdi.
Merzifon neden ünlü?
Amasya’daki kraliyet mezarları onlara aittir. Amasya’nın yanı sıra, Trabzon ve Sinop da Pontus’un diğer iki büyük şehridir. Amasya’nın başkent olarak atanmasıyla Merzifon da önemli bir ticaret merkezi haline geldi. Merzifon, askeri savunma ve ticaret yollarının güvenliği açısından önemli bir konuma sahiptir.
Merzifon eskiden nereye bağlıydı?
Osmanlı döneminde Sivas vilayetinin Amasya Sancağı’na bağlı kazası olan Merzifon, önemli bir kültür merkezi olma özelliğini korumuştur.
Amasyada Kürt var mı?
Amasya’daki Kürt nüfus verileri net olmamakla birlikte, yaklaşık 20.000 kişilik bir Kürt nüfusundan söz edebiliriz. Horasan’a göç edip Dersim bölgesindeki Kasr-ı Şirin’e dönen binlerce aile, oradaki topraklarının işgal edilmesi nedeniyle giderek batıya doğru göç etmişlerdir.
Canbeg aşireti Türk mü?
Canbeg (Türkçe: Canbeğli/Canbeğlu), Bakur Kürdistanı’ndan (Bakur, Kürtçe’de “kuzey” anlamına gelir) gelen ve çoğunlukla Türkiye’nin Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşayan bir Kürt kabilesidir. Canbeg (Türkçe: Canbeğli/Canbeğlu), Bakur Kürdistanı’ndan (Bakur, Kürtçe’de “kuzey” anlamına gelir) gelen ve çoğunlukla Türkiye’nin Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşayan bir Kürt kabilesidir.
Türkmen ekradı ne demek?
Kaynaklarda Canbeğlü olarak geçen Cihanbeyli Kürtlerine Türkmen Ekrad (Kürtleşmiş Türkmen) denir. Bu aşiretlerin kökeni 10. ve 11. yüzyıllar arasında Halep’in kuzeyinde yaşayan ve daha sonra diğer Türkmen aşiretleri gibi Eskişehir-Ankara bölgesine göç edip yerleşen Beğdili aşiretine dayanır.
Merzifonun neyi meşhur yiyecek?
MERZİFON’UN LEZZETİ TESCİLLİ ÜNLÜ KEŞKEK TARİFİ – YouTube.
Merzifonun neyi meşhur ekşi?
Pembe ipliği de meşhurdur. Kasaba halkının rengarenk yatakları, çizgili yastıkları, güzel yatak örtüleri, çarşafları ve perdeleri çok meşhurdur.” Ankara-Samsun yolu üzerinde tipik bir Anadolu kasabasıdır. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa meşhurdur.
Şam eşeği ne demek?
Latincede “Equus asinus somalensis” adını verdiğimiz Somali eşeği, deve gibi iri ve ağırdır, vücudunun üst tarafı kızılımsı kahverengi, alt tarafı, özellikle ayakları beyazdır.
Amasya ne anlama gelir?
Amaseia kelimesi, “anne” anlamına gelen “Ama” kelimesi ve özellikle “ana tanrıça”yı ifade eden “Mâ” varyasyonuyla ilişkilidir. Bu temelde Amaseia’nın “ana tanrıça Mâ’nın şehri” anlamına geldiği söylenebilir.
Merzifon neden ünlü?
Amasya’daki kraliyet mezarları onlara aittir. Amasya’nın yanı sıra, Trabzon ve Sinop da Pontus’un diğer iki büyük şehridir. Amasya’nın başkent olarak atanmasıyla Merzifon da önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Merzifon, askeri savunma ve ticaret yollarının güvenliği açısından önemli bir konuma sahiptir.
Amasyaya neden Şehzadeler şehri denilmiştir?
Osmanlı tarihinde iz bırakan birçok şehzade Amasya’da büyüyüp görev yaptığı için Amasya Osmanlı tarihinde “Şehzadeler Şehri” olarak anılmıştır. Bu şehzadeler arasında; Çelebi Sultan Mehmet II. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid gibi daha sonra padişah olanlar da vardır.
Merzifon’da ne var?
Merzifon’da gezilecek yerler arasında Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin etkileyici örnekleri olan Taşhan, Merzifon Bedesteni, Çelebi Sultan Medresesi, medrese girişinin üzerindeki saat kulesi, Abide Hatun Camii ve Paşa Hamamı yer almaktadır. Tarihi bir yerleşim yeri olan Karatepe Köyü de görülmeye değerdir.