Antep fıstığı ekimi nasıl yapılır?
Antep fıstığı yetiştirmek için en uygun ortam tınlı, derin ve kısmen kireçli topraklardır. Çukurlar açıldıktan sonra hafif bir kök budaması gerekir. Daha sonra çukura belli bir miktarda yanmış gübre ve üçte-on beşte gübre ile karıştırılmış üst toprak eklenir ve fideler dikilir.
Antep fıstığı tohumu ne zaman ekilir?
Parseldeki fidan yerleri işaretlendikten sonra çukurlar açılır ve sonbaharda her çukura en az üç adet anaç tohumu ekilir.
1 dönüme kaç Antep fıstık dikilir?
Tüm hasat dönemi boyunca 50-60 kilograma kadar verim verebilen yer fıstığı, her bir dekanta yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştirilir. Bazı çalışmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabilir.
Antep fıstığı su ister mi?
Aydın (2004), yaşlı fıstık bahçelerinde yıllık yağışa ek olarak 415 mm su ilave edilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bilgel (2001), Harran Ovası koşullarında fıstık ağaçlarının yıllık kış yağışına ek olarak 560 mm suya ihtiyaç duyduğunu saptamıştır.
Antep fıstığı kaç günde bir sulanır?
Yüzey sulamada Haziran-Eylül ayları arasında her 20 günde bir 120 mm su uygulanabilirken, damla sulamada her 7 veya 15 günde bir sulama yapılabilir. Her yedi günde bir 15-20 mm su uygulanmalıdır (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre). Sulama sırasında ıslatılacak derinlik 100-120 cm’dir.
Antep fıstığı için hangi gübre atılır?
Yaygın bir fıstık gübreleme programına göre, her olgun ağacı kış sonu – ilkbahar başında (Şubat-Mart) ve ilkbahar başında (Şubat-Mart) 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresiyle gübreleyin. Sulama sistemiyle (Nisan-Mayıs) suda eriyen gübre NPK 15-15-15 uygulayın.
1 Antepfıstığı ağacı kaç kilo fıstık verir?
Antep fıstığı çeşitlerinin olgunluk çağı olarak kabul edilen 15 yaş üstü uzun boylu ağaçların kuru verimi ağaç başına 3 kg iken, Siirt çeşidinin kuru verimi ağaç başına 5 kg’dır. Sulama koşullarında Long çeşidinin verimi ağaç başına 9 kg iken, Siirt çeşidinde bu değer ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Erkek ve dişi Antepfıstığı nasıl anlaşılır?
Antep fıstığı ağaçları erkek ve dişi ağaçlardan oluşur. Erkek ağaçlar dişi ağaçlardan kolayca ayırt edilir çünkü daha uzundurlar ve daha kalın taçlara sahiptirler. Sadece dişi ağaçların çiçekleri fıstık meyvelerine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlaşma için kullanılır.
Antepfıstığı kaç yılda verim verir?
Tesisimizde yapılan çalışmalar sonucunda 8-10 yıl meyve veren bir fıstık ağacı artık aşılamadan 4-5 yıl sonra ilk meyvelerini verebilmektedir. Fıstıklardaki en büyük sorun ise dikimden sonra uzun yıllar meyve vermemeleridir.
Antep fıstığı kilosu ne kadar 2024?
2024 yılı Antep fıstığı toptan satış fiyatı 2.160,00 TL’dir.
Antep fıstığına bordo bulamacı atılır mı?
Antep fıstığı ilaçlama programı Yaprak dökümü döneminde (sonbahar-kış) %2.
1 dönümden kaç kg fıstık çıkar?
Fıstığı profesyonel olarak yetiştiren çiftçiler dekar başına 500-600 kg verim alabilmektedir. 2021 yılı verilerine göre pamuktan sonra diğer ürünler arasında en karlı üründür.
Antep fıstığı hangi toprağı sever?
Antep fıstığı ağacı toprak istekleri açısından ılıman bir türdür. Güneydoğu Anadolu bölgesinin kayalık, taşlı, çok sığ, düşük organik, besin açısından fakir ve kireçli topraklarında yetişebilir.
Antep fıstığı hangi ay dikilir?
Genellikle kasım ayından mart sonuna kadar uygundur. Fideler belirlenen dikim alanlarına taşınır ve dikim çukurları açılır.
Aşısız antep fıstığı meyve verir mi?
Ancak, fıstık meyvesinin içi, yani çekirdeği yenilebilir olduğundan, tozlaşma ve döllenme esastır. Aksi takdirde, meyvenin içi doldurulmadığı için içi boş bir meyve oluşur. Bu meyvelerin ekonomik değeri yoktur.
1 dönüm tarladan kaç kilo Antep fıstığı çıkar?
Antep fıstığı verimi pek çok faktöre bağlı olmakla birlikte genel olarak ideal koşullar altında bir hektar araziden ortalama 150 ila 300 kilogram fıstık elde edilebilmektedir.
Antep fıstığı kaç yılda verim verir?
Tesisimizde yapılan çalışmalar sonucunda 8-10 yıl meyve veren bir fıstık ağacı artık aşılandıktan 4-5 yıl sonra ilk meyvelerini verebilmektedir. Fıstıklardaki en büyük sorun ise dikimden sonra uzun yıllar meyve vermemeleridir.
Antep fıstığı yetişme koşulları nelerdir?
Antep fıstığı ağacı toprak istekleri açısından ılıman bir türdür. Güneydoğu Anadolu bölgesinin kayalık, taşlı, çok sığ, düşük organik, besin açısından fakir ve kireçli topraklarında yetişebilir.
Antep fıstığı erkek dişi nasıl anlaşılır?
Erkek ağaçlar dişi ağaçlardan kolayca ayırt edilebilir çünkü daha uzundurlar ve daha kalın taçlara sahiptirler. Sadece dişi ağaçların çiçekleri fıstık meyvesine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlaşma için kullanılır. Fıstık meyvesi, fındık gibi taneli bir formda değil, üzümler gibi kümeler halinde büyür.