Ahiret hayatı ne kadar sürecek?
Ahiret hakkında bilgi hem hadislerde hem de ayetlerde bulunur. Yüce Allah, her Müslümanın ahiret için elinden gelenin en iyisini yapması gerektiğini ve bu dünyadaki hayatın geçici olduğunu söyler. Ahiret ise sonsuz bir hayattır.
Öldükten sonra ne olacak sırasıyla?
Ahiret; kabir hayatı (berzah), kıyamet günü, ba’s (yeniden dirilme), diriliş ve hesap, defterlerin dağıtılması, muhasebe, bilanço, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi dönemleri içine alır. İnsan ölünce ruh bedeninden ayrılır, ancak kabir hayatıyla ruh tekrar bedene kavuşur.
Ahireten sonra Allah ne yapacak?
Ölümden sonra diriliş, tüm ilahi dinlerde kesin bir inanç ilkesidir ve kesinlikle gerçekleşecektir. Bu, Tanrı tarafından bize verilen bir vaattir. Ehl-i Sünnet inancına göre, “diriliş hem fiziksel hem de ruhsal olacaktır.”
Öldükten sonra ahirette ne olacak?
İslam’da, Kıstak hayatı, bir kişinin ruhunun Azrail, ölüm meleği tarafından bedeninden ayrılmasıyla başlar. Bundan sonra, Münker ve Nekir melekleri kişiye (ruhuna) soru sorar. Daha sonra ruh, Kıyamet Günü’ne kadar bu Kıstak dünyasında kalır.
Ölen kişi kıyamet gününe kadar ne yapar?
Bir ölü ister mezara gömülsün, ister yırtıcı hayvanlar tarafından parçalansın, ister ateşte yakılıp külleri dağıtılsın, ister nehirlere atılsın, ister denizde kaybolsun, onun için hayat mezarda başlar. Ehl-i Sünnet inancına göre, müşrik, kâfir, münafık ve günahkâr olan mümin ve Müslümanlar için mezarda azap vardır.
Ahirette 1 gün dünyada ne kadar?
Ve Rabbinin katındaki bir gün (ebedi alemde) sizin saydığınız bin yıl gibidir. Sizden azabın çabuk gelmesini isterler. Allah asla vaadinden dönmez. Rabbinin katında bir gün, sayılan bin yıl gibidir.
Ölünce ruhlar nereye gider?
Kuran-ı Kerim’den ve sahih dinî kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla ruh canlıdır ve Kıyamet Günü’ne kadar varlığını sürdürecektir, ya cennet bahçesinde ya da cehennem çukurunda. Bu bağlamda ruhun dünyaya dönüşü yoktur.
Kabirde 7 gece ne olur?
Cenazeden yaklaşık yedi gün sonra, ölen kişinin kılmadığı namazlar, tutmadığı oruçlar, yerine getirmediği hizmetler ve ölen kişinin borçları kaydedilir. Ölen kişinin parası varsa, hayattayken: “Bu parayla hatim iskatımı ödedin.” diyebilir.
Kabir hayatında yeme içme var mı?
Ölen kişinin mezarındaki hayatı, dünyadaki hayatına benzemez. Bilakis, bu hayat özel bir kıstak hayatıdır. Dünyada yemek, içmek ve benzeri şeyleri gerektiren bir hayat değildir. Bilakis, ölen kişinin bu hayatı, soru ve cevapları düşünebileceği özel bir hayattır.
Öbür dünyada ailemiz olacak mı?
Kuran’da cennete gidecek olanlara aileleriyle birlikte orada olacakları müjdesi verilir. Birçok ayette dile getirilen bu müjdenin tek şartı, ailenin her bir üyesinin iman etmesi ve iyi işler yapmasıdır. Bu nedenle, cennete girmenin ön koşulu imandır ve herkes kendi çabasıyla cenneti kazanmalıdır.
Kıyamet günü ilk kim dirilecek?
İsrafil’in ilk üflemesiyle, yeryüzündeki ve gökteki tüm canlılar ölecek ve dünyevi yaşam sona erecektir. İkinci üflemesiyle, tüm canlılar dirilecek ve ahiret başlayacaktır. İsrafil ayrıca trompeti üflediği için “Trompet Meleği” olarak da anılmıştır.
Kıyamette cennet yok olacak mı?
Allah’a hamd olsun. Cennet ve cehennem gibi bu dünyanın dışındaki bazı varlıklar kesinlikle Kıyamet Günü’nde değişmeyecektir. Çünkü bu varlıklar ebedi kalmak üzere yaratılmıştır. Aynı şekilde Arş ve Kürsi de ebedi kalacak varlıklardır.
Ölünce öldüğünü bilir mi?
New York’taki Stony Brook Üniversitesi’nden bir araştırmaya göre, cevap hayır. Üniversitenin tıp fakültesindeki araştırmacılar, insan beyninin aktivitesinin ölümden sonra da kısa bir süre de olsa çalışmaya devam ettiğine dair kanıtlar buldular. Bu, ölen kişinin kalbi durmuş olsa bile öldüğünün farkında olduğu anlamına gelir.
Allah ahirette görülecek mi?
Ehl-i sünnete göre, Müslümanların ahirette Allah’ı görmeleri aklen caiz, rivayetlerle (ayet ve hadislerle) vaciptir. (zorunludur) Bu demektir ki; Allah’ın ahirette görünmesi manen imkânsız değildir, yani Müslümanların ahirette Allah’ı görecekleri rivayetlerle (ayet ve hadislerle) açıklanmıştır.
Öbür dünyada herkes birbirini tanıyacak mı?
Evet, insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennetteyseler cennette beraber olacaklar, cehennemdeyseler cehennemde beraber olacaklar. Kaş aldırıp saç ektirmek günah mıdır? Saç ektirmenin veya kaş aldırmanın bir sakıncası yoktur. Burun estetiğinde ise burunda çok çirkinlik varsa düzeltilmesinde bir sakınca yoktur.
İnsan öldükten sonra kıyamete kadar nerede bekler?
İkincisi: Berzah hayatıdır. Bu, ölümden sonra başlayan ve zamanın sonuna kadar devam eden hayattır. Üçüncüsü: Ölümden sonraki hayattır. Bu, insanların mezarlarından kalkıp ya cennete gittikleri hayattır – Yüce Allah’a merhameti ve bereketleri için dua ediyoruz – ya da cehenneme.
Ahiret hayatı sonsuz mu?
Tam tersine, Kıyamet’ten sonra bozulan düzen yeniden kurulacak, tüm ölüler diriltilecek ve ikinci ve ebedi bir hayat başlayacaktır. Yüce Allah’ın kudretiyle gerçekleşecek olan bu ikinci hayata “ahiret” diyoruz.
Ahiret günü herkes kaç yaşında olacak?
İslam’a göre cennete girecek herkes 33 yaşında, Hz. Yusuf kadar güzel, eyeliner’lı ve sakalsız olacaktır. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bu konudaki bir hadisi bu yönde yorumlanmıştır.” Hz.
Kabir azabı kıyamete kadar sürer mi?
Kabir veya kıstak âleminde bile dünyevi zaman birimleri geçerlidir, bu durumda mesela Hz. Adem’in oğlu Kabil, öldüğü günden kıyamete kadar kabir azabı çekerken, kıyamet günü ölen bir kâfir bu azaptan kurtulmuştur.